Blog

A CADASCÚ EL QUE LI PERTANY

ARTICLE D’OPINIÓ DEL SR.BENET ARMENGOL, EXSECRETARI GENERAL DEL GREMI DE FABRICANTS DE SABADELL

Sempre ha passat i,  ben segur, continuarà passant, allò que algú s’apropia d’èxits que no li corresponen. La naturalesa humana té debilitats i una d’elles és la d’atorgar-se mèrits indeguts.

Aquesta reflexió ve a tomb perquè el fet al·ludit s’accentua a nivells exagerats quan s’enceten campanyes electorals. Aleshores s’obre la veda i comença la desenfrenada carrera dels candidats per acumular mèrits propis, aliens i de “tutti quanti”. Es tracta, ni més ni menys, de posar-se medalles, com més millor, siguin ben guanyades, manllevades o inventades.

En la campanya de les generals, a punt de començar, ja podem intuir elements positius que s’atribuirà  amb escreix el govern actual.

En posarem un exemple. És veritat que tot fa preveure que l’exercici proper tindrem un creixement del PIB, d’unes dècimes pel damunt del 3%. Ara bé, a partir d’aquí, comprovarem diferents factors que ajuden que això sigui així i el grau d’intervenció de l’acció política pròpia.

El creixement del turisme té una bona part del seu origen en la inseguretat i inestabilitat dels competidors mediterranis i d’Orient Mitjà (Tunísia, Egipte, Israel, Síria, etc…)

El preu del cru si segueix mantenint-se als actuals nivells, és un regal de la providència en forma d’estalvi de divises.

L’euro és més competitiu per la devaluació del dòlar, la qual cosa ha impulsat les exportacions nacionals.

El BCE i el Sr. Dragui han seguit una política de diner abundant i barat, insuflant nou aire a l’activitat econòmica en general.

És clar que els diferents factors descrits han estat elements positius per impulsar l’economia, força important i decisius, però no es pot ignorar que cap d’ells pot atribuir-se a mèrit de qui governa.

En aquest línia i seguint amb la lògica, resultaria totalment contraproduent reproduir una escena – entre còmica i depressiva- del president del Govern traient pit i anunciant amb ostentós orgull als quatre vents, la inversió de Volkswagen a la planta de Martorell. L’orgull i l’alegria han començat a marcir-se en ben poc temps. I ara queda la incertesa total. És clar que ens sap greu; és clar que cal fer mèrits – ara sí – perquè la promesa s’acompleixi…però aquestes desil·lusions o fracassos es recullen quan un s’apropia d’uns mèrits que no li pertanyen. I després, quan això passa, ve el dolorós xoc amb la realitat. Igual o semblant al fet que demà s’apugés el  preu del petroli, es revalués el dòlar, etcètera.

Hi estem d’acord?

Benet Armengol
9 octubre 2015

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *