Comunicació

JORNADA SOBRE ECONOMIA INDUSTRIAL 15′

La Indústria catalana aporta dos terceres parts del total del creixement català” (Dr. Jaume Garcia catedràtic de UPF)

 

Avui s’ha celebrat amb sessió de matí i de tarda la jornada sobre economia Industrial 2015 que organitza anualment la Fundació per la Indústria.

 

La Jornada s’ha configurat amb 5 taules rodones a on s’ha analitzat els aspectes associats a la re industrialització del país tot considerant el reequilibri territorial de Catalunya com element clau per millorar la qualitat de vida, la renta disponible, la sostenibilitat, la productivitat i competitivitat del sistema productiu.

 

La jornada ha estat inaugurada pel conseller, d’Empresa i Ocupació, el Sr Felip Puig i el president de la Fundació el Sr. Josep Bombardó. Han evidenciat la importància de la indústria com element tractor de progrés, tot afegint que el valor afegit brut industrial al 2014 va ser de 39 milions (més que al inici de la crisi) i que aporta;  el 20% del PIB, ocupació de 500 mil persones i les bones exportacions en els últims 15 anys, han crescut més del 70%.

 

Tot seguit, la Sra. Joana Drake de la comissió Europea ha efectuat la conferència sobre polítiques industrials a la UE tot fent èmfasi en els aspectes relatius a la competència global, l’accés al finançament, la competitivitat, la innovació i la ocupació. En quant al finançament la Sra. Drake ha alertat que; “el tipus d’interès que han de pagar les empreses espanyoles és molt més car que en altres països de la Unió”, un aspecte que caldria corregir amb rapidesa.

 

Després s’ha contextualitzat la situació de la indústria amb una taula moderada pel vicepresident de la Fundació, Sr. Antoni Garrell, amb Dr. Modest Guinjoan i Dr. Jaume Garcia que ha insistit en que la indústria aporta dos terceres parts del creixement català.

 

En les taules rodones han participat 15 industrials i 4 alcaldes.

Les taules han contestat tot aportant propostes, les preguntes següents;

 • Quines són les problemàtiques que afronta la indústria catalana per competir en els mercats globals?
 • Quins són els  reptes a l’hora d’exportar i  problemàtiques per Internacionalitzar-se?
 • El rol dels centres tecnològics. Estan adequats  al teixit productiu català i al territori?
 • La formació i la participació de l’empresa en la mateixa. Com incrementar  la dotació de capital humà a les Industries?

 

Propostes de les taules/debat:

 1. Les persones són la clau de la competitivitat de les empreses, però la fiscalitat penalitza el treball.
 2. Tenim estructura de centres tecnològics poc desenvolupats per les necessitats del país.
 3. Tenim recerca d’ excel·lència a pesar de la poca inversió, però generem un quart de les patens que fa Alemanya.
 4. No hi ha simbiosi entre recerca científica i teixit productiu.
 5. Ens manca mida empresarial i un sistema de transferència real, re industrialitzar és reequilibrar el territori i refer la classe mitjana.
 6. Catalunya és un país d’emprenedors, però en necessitem més, tot eliminant través burocràtiques i potenciant el disseny per innovar en producte.
 7. Les empreses poden crear ocupació però els processos administratius són un fre.
 8. Requerim algú que faci de pont entre el món científic i les empreses, sabent que els “tempus” dels llenguatges son diferents.
 9. Dos terços del creixement l’ aporta la indústria,  cal política industrial a llarg termini.
 10. Cal rearmar-nos amb capital humà, la formació és el taló de Aquil·les.

 

En la darrera taula s’ha parlat sobre el compromís dels municipis en la re industrialització i creació de llocs de treball. Entre les diferents aportacions s’ha destacat la capacitat que disposen els ajuntaments per accedir o frenar que la finestra d’oportunitats que s’obre per les millores de la conjuntura econòmica arribin als ciutadans i es creï treball. En aquesta línia la cooperació transmunicipal, la producció del temps, agilitzar permisos d’obres, la facilitació dels tràmits administratius i la concessió de llicencies provisionals amb aspectes a corregir (mentre ja es desenvolupa l’activitat)  són claus.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *