Blog

REFORÇAR LA RSC HA D’IMPULSAR UN CREIXEMENT SOSTENIBLE I GLOBAL

Declaració d’Estrasburg: 16 i 17 Gener 2014

 

Els passats 16 i 17 de Gener es va celebrar una conferència sobre emprenedoria i economia social, organitzada pel Comitè Econòmic i Social Europeu i la Comissió Europea en Estrasburg. Crida l’atenció que en les jornades es conclogués que les empreses socials tenen un paper important en el futur d’Europa i que s’han d’identificar noves idees i accions per desbloquejar el seu potencial per un creixement intel·ligent, sostenible i integrador.

En moments en que Europa es debat en el dubte de com créixer per sortir de la recessió i enlairar per superar els possibles fantasmes d’una hipotètica deflació, es posa en valor un creixement responsable i un model més respectuós amb el medi i la cohesió social com font de riquesa col·lectiva. Hom apel·la una vegada més als principis que responen a una Responsabilitat Social Corporativa front a un creixement  voraç i salvatge que el supedita tot a la maximització de beneficis.

És precisament al concepte de Responsabilitat Social al que fan referència les conclusions citades. Diu el document: “En aquests temps de crisi econòmica i, tenint en compte els reptes d’una població que envelleix, l’atur juvenil, el canvi climàtic i l’increment de les desigualtats, Europa necessita empreses amb responsabilitat social.”

De la reunió d’Estrasburg ha sortit una declaració a favor de l’impuls d’aquesta RSC i així de la declaració es desprèn que la propera Comissió Europea i el proper Parlament deuen assumir i portar a terme les accions que s’han suggerit en Estrasburg. Es tracta de reforçar els compromisos ètics de les empreses dins d’un indiscutible model d’economia de mercat que així mateix es reforça.

En aquesta Europa nova que es va creant, tots els actors han de mirar el creixement i la creació de valor des d’una perspectiva cada vegada més ample que inclogui indicadors socials i demostri l’impacte social positiu quan s’avalua el progrés social i econòmic.

Sens dubte, la Declaració desprèn una preocupació per a que els estats membres reforcin les empreses amb compromís en la RSC, arbitrant i desenvolupant una sèrie d’instruments financers adequats i fomentant la cooperació.

La duresa i els negatius efectes de la llarga crisi no són aliens, per a res, al rellançament d’un enfocament que posa el zoom en aspectes més humans i incentivadors del canvi com la innovació i el foment d’una economia més solidaria i sostenible i, en definitiva, que doni lloc a un futur esperançador.

 

“menys Kandinsky i més Alzhaimer” deia un conegut prohom barcelonès, recentment mort, sintetitzant admirablement prioritats corporatives.

Article de Benet Armengol

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *