Notícies

La política industrial, la gran oblidada de Rajoy

ARICLE D’OPINIÓ DE CARLOS DÍAZ GÜELL 

La crisi de les drassanes espanyoles, representada per Navantia, la caiguda de Fagor i el seu inseparable Edesa o el tancament de la Siderúrgica Balboa del Grup Gallardo, posa en relleu, amb més força que mai, la difícil situació en la qual està immers el sector industrial a Espanya.

Aquest context està avalat per una permanent caiguda de la producció industrial que el setembre passat ha tingut un respir després de dos anys de descensos consecutius. Es tracta d’una conseqüència de les fàbriques espanyoles, que porten gairebé dos anys veient com la seva càrrega de treball disminueix.

Encara que l’entrada de comandes industrials també manté un to contractiu, destaca el dinamisme de les comandes de l’exterior, la qual cosa compensa parcialment la debilitat del mercat domèstic, i de la indústria de béns d’equip, afermant les favorables perspectives per a la inversió productiva.

Malgrat que la dada de setembre permetia a alguns analistes mostrar les seves creences d’una millora de les expectatives de producció i de noves comandes en un context de fort creixement de les exportacions i reducció dels inventaris, uns altres no amaguen la seva preocupació. La xifra de negoci del sector al setembre, encara que millora respecte a la pèssima dada d’agost, empitjora respecte a la mitjana de gener-juliol, fins al punt que el tercer trimestre va ser el pitjor els últims quatre.

La situació espanyola no resulta aliena a l’evolució del sector industrial a la zona euro, que segueix pràcticament dormit com ho vénen demostrant les últimes estadístiques que llancen sorpreses negatives. A Alemanya, la producció industrial va registrar al setembre una taxa interanual del 0,9%, enfront de l’1,1% esperat, parella a l’evolució del sector exterior.

 

Llegit tot l’article a Economia Digital

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *